7 ezer alá csökkent az álláskeresők száma Zala megyében

2016.08.24. 07:09

5,5 százalékos volt a munkanélküliség júliusban.


Zala megyében tovább csökkent a regisztrált álláskeresők száma, július végén 6984 álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, csaknem 23 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya kedden az MTI-vel. 

A hivatal adatai szerint júliusban 300-zal kevesebb álláskeresőt regisztráltak, mint a nyár első hónapjában. A korábbi években, júliusban kismértékben változott a nyilvántartott álláskeresők száma.

A mérséklődésben az idén az is szerepet játszott, hogy júliusban bővült a közfoglalkoztatás - Nagykanizsán speciális közfoglalkoztatási pilot kezdődött - és a feldolgozóiparban is nagyobb volt a munkaerőigény.

A gazdaságilag aktív népesség 5,5 százaléka volt regisztrált álláskereső július végén Zala megyében: az álláskeresési ráta az előző havinál 0,3 százalékponttal, míg az egy évvel korábbinál 1,5 százalékponttal volt alacsonyabb. 

Júliusban a munkáltatók az elsődleges munkaerőpiacon 860 új álláshelyet jelentettek be. Az év első 7 hónapjában összesen 6,5 ezer új, nem támogatott álláshely volt a megyében. 

A nyár második hónapjában több mint 1,5 ezer álláskereső került ki a regisztrációból, közülük csaknem ezren tudtak elhelyezkedni. 

Folyamatosan csökken a tartósan - egy évnél hosszabb ideje folyamatosan - álláskeresők száma is, július végén 1,9 ezren voltak a nyilvántartásban, csaknem 700-zal kevesebben, mint egy évvel korábban - közölte a kormányhivatal.