A Zala megyei határszakaszok a "béke szigetei"

2016.07.29

A környékbeliek mindennapi életét nem akadályozza a kerítés.


Szárnyas kapu a magyar-szlovén határ magyar oldalán, a Tornyiszentmiklós és Pince közötti határátkelőnél 2016. július 29-én. MTI Fotó: Varga György

A Zala megyei magyar-szlovén és magyar-horvát határszakaszon jó állapotú a tavaly őszre kiépített határvédelmi rendszer, az elmúlt nyolc hónapban alig néhány illegális bevándorlót fogtak el a kerítéseknél - közölte Vigh László fideszes országgyűlési képviselő pénteken a helyszínek bejárása után újságírókkal.

A kormánypárti politikus Rédicsen látogatást tett a magyar-szlovén átkelőnél működő nemzetközi - magyar, szlovén, osztrák és horvát közös működtetésű - rendőrségi koordinációs központban, majd a zöldhatáron. Ezután Letenyén, a Mura menti magyar-horvát zöldhatáron tájékozódott a gyorstelepítésű drótakadály állapotáról, illetve találkozott az ott szolgálatot teljesítő rendőrökkel.

 Rendőrök ellenőrzik a járműveket a magyar-szlovén határ magyar oldalán, a Rédics és Hosszúfalu közötti határátkelőnél 2016. július 29-én. MTI Fotó: Varga György

A bejárást követően a képviselő elmondta: mindkét zalai határszakasz a "béke szigete", ugyanis az elmúlt nyolc hónapban csak két problémás eset volt. Egy nyolctagú, illegális bevándorlókból álló csoport véletlenül tévedt a határszakaszra, ekkor fogták el őket, egy ember pedig a letenyei határátkelő egyik hídján lévő kapunál mozdította el a drótakadályt.

Vigh László hozzátette: a zöldhatáron a drótakadályt folyamatosan őrzik, a környékét rendszeresen megtisztítják a növényzettől, és Zala megyében sehol nem történt rongálás. 

A tavaly nyáron a térségében még fenntartott vadászati és horgászati tilalom sem él ma már, vagyis a környékbeliek mindennapi életét sem akadályozza a kerítés - tette hozzá.