Félmilliárdos fejlesztés valósult meg a nagykanizsai kórházban

2016.08.26

Az intézmény 130 ezer embert lát el.


Négy projekt keretében csaknem 600 millió forintos fejlesztés valósult meg európai uniós támogatással a nagykanizsai kórházban - közölte pénteken Brünner Szilveszter, az intézmény főigazgatója.

A Kanizsai Dorottya Kórházban mintegy 253 millió forint értékben vásároltak korszerű eszközöket a fül-orr-gégészetre, megújították a központi radiológia és a labor eszközállományát, a szemészeti osztály műszerezettségét pedig európai színvonalúra fejlesztették - ismertette Brünner Szilveszter. 

További 85 millió forint uniós pályázati támogatással energiatakarékos - napi több száz vizsgálat elvégzésére alkalmas - készülékre cserélték a korábbi, nyolc éve működő tüdőszűrő készüléket. Az urológián a műtétekhez kapcsolódó, röntgensugárzáson alapuló korszerű diagnosztikai berendezéseket állítottak üzembe. 

Archív - a fotó forrása: 24.hu

A főigazgató hozzátette: a kórházban 186 millió forintot meghaladó értékben épületeket is felújítottak; rekonstrukciós munkákat végeztek a járóbeteg-szakrendelés negyvenéves épületében, a projekt keretében kicserélték a belső nyílászárókat és felújították a központi labor váróhelyiségét.

Kitért arra is, hogy a nagykanizsai kórház szemészeti osztálya 2012 júliusától egynapos szemészeti műtőegységként, járóbeteg-szakrendelőként, valamint ambulanciaként üzemel. A struktúraváltást követően szükségessé vált a szemészeti ellátó egység teljes körű felújítása. Korábban a kórház több területén voltak szemészeti ellátó egységek, a projekt befejezését követően egyetlen helyen tudnak teljes körű és magas színvonalú szemészeti ellátást biztosítani a betegeknek - hangsúlyozta a főigazgató.

Hozzátette: az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) támogatásával a nagykanizsai kórház részt vett egy olyan pályázaton is, amelynek segítségével csaknem 25 millió forinttal újult meg az informatikai rendszer. A beruházást megelőzően 12 év volt a számítógépek átlagéletkora. A projekt keretében 90 számítógépet, 60 monitort vásároltak, beszerezték az eszközökhöz szükséges programokat, a betegek részére pedig kiépítették az ingyenes wifi-hálózatot. 

A főigazgató összegzésként elmondta: a fejlesztésekkel gyorsabb lesz és minőségében is javul a betegellátás. 

A Kanizsai Dorottya Kórház a dél-zalai városban és a hozzá tartozó kistérségekben 130 ezer ember ellátást biztosítja. A kórházban 490 ágyon, 19 fekvőbetegosztályon, és szakrendeléseken látják el a betegeket.