A Kulturális örökség napjai Zala megyében (2016. szeptember 17-18.)

2016.09.15. 17:31

Programajánló.


Megnyitják a Georgikon és az egykori Amazon Szálló épületét a látogatók előtt, Bartók Béla keszthelyi gyűjtőútjáról nyílik kiállítás és bemutatják az egyházi közösségek épített örökségét Zala megyében a hétvégén a Kulturális örökség napjain.

Keszthelyen a Pannon Egyetem (PE) Georgikon Kar A épületében szombaton 10 órától tartanak épületvezetést. A program résztvevői körbejárhatják az épületegyüttest és beléphetnek olyan termekbe is, amelyek máskor zárva vannak a látogatók előtt. 

A szakemberek korabeli dokumentumok segítségével idézik fel Európa első agrár felsőoktatási intézményének, az 1797-ben alapított Georgikonnak a történetét és ezzel párhuzamosan bemutatják a karon jelenleg működő értékteremtő közösségek - például a Táj és Ember Klub - tevékenységét is. 

A rendhagyó egyetemi séta a Georgikon Kar kezelésében lévő Szendrey Júlia Emlékszoba megtekintésével folytatódik. Vasárnap Petőfi Sándor özvegyének szülőházában Bartók Béla Keszthelyen - 110 éve címmel nyílik kiállítás.  

Bartók Béla (1881-1945) gyűjtőútja során, száz esztendővel ezelőtt, 1906 szeptemberében látogatott el Keszthelyre. A zeneszerző, népzenekutató Festetics Tasziló újmajori gazdaságának intézői házában szállt meg. A Szendrey Júlia-emlékszobában nyíló minitárlaton többek közt a keszthelyi útja során gyűjtött 41 keszthelyi népdal-dokumentációt is bemutatják. A program a Helikon Kórus Bartók emlékműsorával fejeződik be a Balatoni Múzeumban. 

Az egyik helyszín, az Amazon Szálló. Fotó: onlinebalaton.hu

Az örökség és közösség központi témához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében műemlékvédelmi szakmérnök, történész és művészettörténész vezetésével épületbemutatást is tartanak Keszthelyen: szombaton a Szent Miklós-kápolnát, a Balaton parti város legrégebbi épületét, a Fő téren álló gótikus templomot, a felújított, 1920-as években emelt evangélikus templomot, és a református templomot mutatják be. Vasárnap a keszthelyi zsinagóga épületét tekinthetik meg a látogatók. 

A Kulturális örökség napjain az érdeklődők a pincétől a padlásig végigjárhatják az Amazon Szálló 18. századi műemléképületét is. 

Zala megye településein vasárnap szakemberek vezetésével különleges építészeti értékekkel bíró katolikus templomokat is megtekinthetnek az érdeklődők. A Bödébe vezető út mentén az Árpád-kori templom tornyának ablakában látható kos- és a tehénfejhez egy legenda is kapcsolódik: a nyáját legeltető pásztor a romos templom tövében bújt el állataival a török csapatok elöl. A néphit szerint a pásztor - mivel megmenekült a veszélyből - hálából helyreállítatta a templomot. 

Pákán a barokk stílusú templomba várják a látogatókat, melynek berendezése a 18. századból származik, a főoltár freskóját 1733-ban Johann Ignac Cimbal festette. 

A templom közvetlen közelében található Öveges József (1859-1979) szülőháza. A múzeumként működő, felújított épületben őrzik a fizikus, piarista tanár használati és kísérleti tárgyait, és néhány kísérleti eszközt a látogatók is kipróbálhatnak.