Vadveszélyre figyelmeztet a Zala megyei rendőrség

2016.09.22

Szeptembertől november közepéig tart a „szarvasok násza”.


Az őszi időszakban megnő a közúti járművek vadon élő álatokkal történő ütközésének veszélye - hívja fel a figyelmet honlapján a rendőrség.

Ennek elkerülése érdekében figyeljen az alábbiakra:

  • A vadveszély táblánál csökkentse a sebességét.
  • Haladása során fokozottan figyeljen, hogy időben észlelje a vadon élő állatokat.
  • Szereljen vadriasztót járművére.

Ősszel különösen nagy a szarvasok elütésének veszélye. Ez abból adódik, hogy szeptembertől november közepéig tart a „szarvasok násza” a szaknyelven barcogásnak nevezett üzekedési időszak. Ilyenkor szarvasokkal lakott területen kívül szinte bárhol találkozhatunk. A bikák bőgési időszakában az állatok jóval aktívabbak, alapvető óvatosság, veszélyérzet és körültekintés nélkül szaladhatnak ki az úttestre. A veszélyt tovább fokozza, hogy a szarvasok többsége családi kötelékben, vagy kisebb csapatokban mozog, így igen nagy a valószínűsége annak, hogy a vadállatok nem magányosan jelennek meg az utakon.

Amennyiben a baleset során a vad elhullik, jelezni kell a területileg illetékes vadásztársaság felé is. A helyszínre érkező rendőrök is minden esetben értesítik a vadásztársaságot és az elhullott állat átadását biztosítják a vadásztársaság számára. Fontos tudni, hogy a vadak értéket képviselnek, és amennyiben valaki jogosulatlanul elviszi az elütött állatot, lopást követ el.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság balesetmentes közlekedést kíván.