Repülőtéri robbanószer-kereső kutyákat képeznek Sármelléken

2016.12.20

A Power Shield Kft. a Hévíz-Balaton Airporton képzi ki mostantól a járművek, csomagok és személyek átvizsgálására is alkalmazható robbanószer-kereső kutyákat.


A légiforgalom kiszolgálásában résztvevő járművek, a teherszállítmányok és az utaspoggyászok mellett a légi utasok személyes átvizsgálására is alkalmas robbanóanyag-kereső kutyák kiképzését kezdik meg a sármelléki repülőtéren, ahol egy nemzetközileg is új program keretében összehasonlíthatóvá teszik a kutyák és a mérőműszerek hatékonyságát.

A Hévíz-Balaton Airporton kedden tartott kutyás bemutató keretében Kertész Csaba, a Power Shield Zrt. vezérigazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: egy 147 millió forintos projekt keretében - amelyhez a Széchenyi 2020 programból 82 millió forint európai uniós támogatást nyertek - nemzetközileg is egyedülálló technológiával képzik és mérik a kutyák robbanóanyag-keresési hatékonyságát. 

A kiképzés mellett azt vizsgálják, hogy a kutyák mennyire hatékonyan képesek megtalálni a robbanóanyagokat a különböző időjárási, hőmérsékleti és egyéb körülmények között.

Fotó: Bodnár Boglárka (MTI)