Mamutvadászat, régészeti memóriajáték a Göcseji Múzeumban

2017.05.24

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum programjai a közösségek régen és ma tematika köré épülnek a régészet napján. Készülve a közelgő gyermeknapra, a fiatalabb generációt is izgalmas programokkal várják szombaton délután: a gyerekek egyebek mellett kipróbálhatják a régi idők játékait, régészeti memóriajátékon, izgalmas kincskereső kalandban és játékos mamutvadászaton vehetnek majd részt.


A zalaegerszegi programok egyik központi eleme a mamut lesz - mondta el Simmer Lívia régész-muzeológus az MTI-nek. Felidézte, hogy Zalaegerszegen először az 1900-as évek elején bukkantak mamutcsontváz-darabokra, a nyolcvanas években pedig mamutagyar-darabok és fogak kerültek elő. Az ősállat három méternél magasabb lehetett. "A kiásandó csontokból nem lehetetlen, hogy az állatot össze lehetne rakni" - írta a Magyar Paizs című újság az 1902 augusztusában megjelent számában.

A látogatók a régésztárban megtekinthetik az eredeti darabokat, és kartonelemekből akár egy saját papírmamutot is összeállíthatnak - mondta el Simmer Lívia.

Illusztráció. Fotó: Pixabay

Beszélt arról is, hogy a régészeti feltárások során számos más, különleges állatcsont is előkerült. Mint fogalmazott, a régészet szerves részét képezi az archeozoológia, az állatcsontokból a szakemberek következtetéseket tudnak levonni például a táplálkozási szokásokról, az emberek életmódjáról. A restaurátorműhelyben a kevésbé ismert csonteszközöket, például a csontkorcsolyát is bemutatják.

A múzeumi séta során a régésztárban megadott sablon alapján újkőkori hosszúházat építhetnek a látogatók, amit fantáziájuk szerint neolitikus motívumokkal díszíthetnek. A memóriajátékban a Zala megyében előkerült legszebb leletekről, érdekes épületekről készült kártyalapokat kell majd összepárosítani.

A Kisfaludy-teremben a korhű jelmezbe öltözött Eke István régész az ásatásokon előkerült leletek, a fürdőket, a vásártereket ábrázoló fotók alapján a római kori közösségi tereket mutatja be.

Orha Zoltán régész szerzetesi csuhában tart vetítéssel egybekötött előadást az alkohol történetéről. Beszél a kolostorpálinkák jelentőségéről és kitér arra is, hogy milyen régészeti leletek utalhatnak arra, hogy az adott időszakban alkoholt készítettek, vagy legalább erjesztéssel foglalkoztak. A régészeti leltek tanúsága szerint az alkoholkészítés egészen az őskori időkig nyúlik vissza.

A játék, mint szórakozási, versengési forma ugyancsak egyidős az emberiséggel. A régészet napján a régi idők társasjátékait - egyebek mellett a malom és a kockajátékot - is kipróbálhatják a látgatók. Magukra ölthetik a régi idők ruháit, az őskori, római és Árpádkori leletek alapján különleges, egyedi ékszereket készíthetnek vékony dróthuzalból.

Az óvodások, kisiskolások kincskereső játékon vehetnek részt, a homokba rejtett apró tárgyakat szita és lapát segítségével gyűjthetik össze - ismertette a régész-muzeológus.

ZalaegerszegprogramajánlórégészetGöcseji Múzeum