Emelkedtek a menekültbefogadó-helyek elleni támadások Ausztriában

2016.06.07

A legtöbb eset Karintiában történt.


Egyre több támadást hajtanak végre menekültbefogadó-helyek ellen Ausztriában.

2015-ben összesen 25, addig az idei első negyedévben 13 eset történt - közölte az osztrák belügyminisztérium kedden.

A tárca egyik szóvivője, Karl-Heinz Grundböck tájékoztatása szerint az idén történteknek nem voltak sérültjei, a tettesek felkutatása pedig jelenleg is zajlik. A legtöbb eset Karintiában történt.

Fotó illusztráció: Befogadó-állomás Békéscsaba MTI Fotó: Donka Ferenc

A békéscsabai befogadóállomás, MTI fotó: Donka Ferenc

A beszámoló szerint fenyegetések, anyagi kárral járó támadások, gyújtogatás, kődobálás, petárdázás fordult elő, egyes eseteknél személyi sérülés is történt.

Legutóbb két hete szándékos gyújtogatás miatt égett le egy befogadóközpont a felső-ausztriai Altenfeldenben. A létesítménybe akkor még nem költöztek be menekültek, a tűzesetnek nem volt áldozata. Ez viszont még nyilvánvalóan nem szerepel a belügyminisztérium első negyedévre vonatkozó számadataiban.

A tavalyi évhez képest növekvő számok alapján a minisztérium azzal számol, hogy idén több támadás várható. A tárca közlése szerint tavaly is nőtt az ilyen támadások száma az egy évvel korábbihoz képest, és ez a növekvő trend az idei első negyedévben is folytatódott.

A 2015-ös alkotmányvédelmi jelentés szerint a szélsőjobboldali és rasszista indokkal elkövetett bűnesetek száma 54 százalékkal nőtt az előző évhez képest; mintegy 1200 ilyen esetet jegyeztek fel.