Néhány megoldás a női fertőzésekre

2016.02.18. 17:34

Sok nő szenved tőle és nem megy minden esetben orvoshoz.


Sok nő szenved, illetve együtt él a hüvelyfolyással. A folyás alapja az esetek jelentős részében fertőzés. Az egészséges hüvely jellegzetes mikroorganizmus flórával rendelkezik.

Az ún. Döderlein-baktériumok a hüvelyben savas környezetet teremtenek, mely megöli a kórokozókat, nem engedi azokat szaporodni. Amíg ez a természetes védekezőrendszer működik, a női hüvely egészséges marad. Ha azonban a Lactobacillusok száma lecsökken (pl. az antibiotikumok kipusztíthatják ezeket), megváltozik a hüvely kémhatása (pH), és azok a kórokozók, melyek normális esetben nem veszélyesek, elszaporodhatnak és megbetegítik a hüvelyt. A hüvely vegyhatása így eltolódik a savastól. A hüvely (vagina)  egészséges nőknél erősen savanyú vegyhatású, egészen addig amíg nincs valamilyen folyás. Amennyiben a hüvely vegyhatása  lúgosba csap át, az jelezhet egy hüvelyi fertőzést.

A hüvely normál vegyhatása: 3,4-4,2

  Hüvelyváladék vegyhatást mérő teszt

A hüvelyfertőzésekről általában

Hüvelygombásodás

Hüvely (pH helyreállítása)

Intim mosakodás

Hüvelyszárazság (síkosítók)

A hüvely normál flórája kis odafigyeléssel helyreállítható! Az erre a célra forgalomban lévő készítmények vagy tejcukrot, vagy olyan baktériumtörzseket tartalmaznak, melyeknek az a feladata, hogy savas vegyhatást biztosítsanak. A laktobacillus fő táplálékai az ártalmas gombák, így megakadályozzák a gombák elszaporodását, leküzdik a Candida fertőzéseket, de ezek felelnek a hüvely megfelelő Ph értékéért is.

Baktériumtörzset tartalmazó hüvelykúpok 

GYNOLACT kúp

Laktóz, vagy tejsav (akár C-vitamin) tartalmú hüvelykúpok 

Hüvelyi fertőzések

Gyntima probiotika 10x       Colpo-Cleaner laktóz tabletta 20x        Vitagyn C hüvelykrém 6x

Hüvelyszárazságból adódó problémák

A változókorban levő nők hüvelyszárazságra panaszkodnak, ami az ösztrogénszint csökkenésének köszönhető. Ezzel összefüggésben gyakoriak az irritációk a ­ viszketés és a  fertőzések.

Helyileg használható termékek

Cikatridina hüvelykúp               Szójavit intim gél               Sába Intim síkosító gél

Hüvelyi fertőzések kezelése kúpokkal, hüvelyöblítőkkel

Okozója leggyakrabban a Candida nevű gomba, azonban más gombafajok is okozhatnak gombás hüvelyfertőzést. Legjellemzőbb tünete a hirtelen jelentkező, sokszor kínzó szeméremtáji viszketés. Sok esetben sűrű, (túrószerű) darabos folyással jár együtt. Hüvely pH normális.

1/ A gombás (Candida) fertőzések

Leggyakoribb előidéző állapota a következők: immungyengeség, terhesség, antibiotikumok szedése, cukorbetegség, fogamzásgátló szerek, lúgos intim tisztálkodó szerek használata,  helytelen intimhigiénia, sok édesség, alkohol, élvezeti cikk fogyasztása.

Kezelés: Helyi kezelés és/vagy szisztémás gombaellenes kezelés.Ha nem csak hüvelyi candida ferőzés áll fent, akkor is számos lehetőség van az egész testet érintő Candida fertőzés kezelésére.

Hüvelyi fertőzések

Canesten Kombi hüvelytabletta és krém 1db+1db

 Betadine hüvelykúp 14x    Gynoxin 600 mg lágy hüvelykapszula 1x 

Amennyiben a kórokozók kerülnek túlsúlyba, az egészséges hüvelyflóra megváltozik, kialakul a fertőzés.  A hüvelyfertőzést különféle kórokozók okozhatják, így megkülönböztetünk gombás-, bakteriális-, trichomonas-, gonorrhea és más élősködők által okozott betegségeket.

Hüvely Candidát kimutató teszt

Intim Candida Gyorsteszt

A hüvelyfertőzések 80-90%-át baktérium, gomba és trichomonas okozza.

2/ Bakteriális fertőzés

Általában nem alakulnak ki a klasszikus hüvelygyulladás tünetei. Ha mégis kialakul  jellemző tünete a szeméremtesti égő érzés, bűzös halszagú, szürkés-fehér viszkózus hüvelyfalhoz tapadó váladék. Ez a fertőzés a férfiak nemi szervén nem okoz fertőzést, azonban a fertőzött hímvessző képes megfertőzni a hüvelyt. Kezelés: antibiotikumot igénylő betegség.

A hüvely ápolása: Intim mosakodás

Saforelle intim mosakodó                    Sába intim szappan

3/ Trichomonas fertőzés

A trichomoniázis a hüvely vagy a húgycső megbetegedésével járó, nemi úton terjedő betegség, melyet a Trichomonas vaginalis nevű ostoros egysejtű okoz. Az esetek felében tünetmentes lehet a fertőzés.

A kórokozó megfertőzheti mind a nők, mind a férfiak húgy-ivarszerveit, a tünetek azonban főleg nőknél jelentkeznek. Sokszor bűzös sárgászöld habos hüvelyi folyás képében jelentkezik. Előfordulhat a húgycső gyulladása következtében vizeletürítéskor jelentkező fájdalom. Férfiak esetében, a leggyakoribb tünet a húgycsőgyulladás, a húgycső váladékozás, gyakori vizelési inger, valamint vizeletürítéskor jelentkező égető érzés. Antibiotikumos kezelést igénylő megbetegedés.

Ujházy Kenetdiagnosztika csomag

A fenti tesztet kiértékelésre be kell küldenie a megadott címre. A szolgáltatás lényege: Ön a steril vattapálcával otthon leveszi a hüvelyváladékot a hüvelybemenetből, majd a csak kódszámmal jelölt tárgylemezre keni és a tárgylemezt a transzportdobozba, majd a borítékba rakva visszaküldi a panaszait összefoglaló kitöltött kenetkísérő lappal együtt postán a címükre, (Budapest, VII. kerület, Dembinszky u. 44) vagy beviszi a rendelőjükbe.

Új lehetőség!

A Bonolact® Pro+femina intimprobiotikum baktériumai az emésztőcsatornán keresztül képesek eljutni a hüvelybe.

Bonolact Pro+femina 14x

A készítmény elsősorban a menopauzát megelőző időszakban lévő nők részére ajánlott, illetve bármilyen olyan esetben, amely a hüvelyflóra egyensúlyának a felbomlását okozza így:

  • antibiotikumok és/vagy gombaellenes szerek szedése,
  • hüvelyben használt fertőtlenítő hatású készítmények használata,
  • gyakori hüvelyöblögetés,
  • bővebb vérzéssel járó menstruáció,
  • egyes fogamzásgátlók alkalmazása és
  • gyakori szexuális élet esetén ajánlott.

Probiotikus tamponok, betétek

Ellen tampon mini          Ellen tampon normál          Ellen tampon szuper

Webáruházunk elérhetősége