Nem tudni, mennyi az államadósság

2016.02.08. 11:06


Nem árulja el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a központi költségvetés adósságának heti, aktuális adatait, sőt azt sem közölték, miért nem - számol be róla a Világgazdaság.

Illusztráció. Fotó: stop.hu


A lap emlékeztet: a számokat hétről hétre frissítette az ÁKK: a keddenként és szerdánként publikált előzetes adatok az előző hét pénteki állapotot mutatták be, így egész jó képet lehetett alkotni arról, hogyan alakul az adóssághelyzet.

Január óta azonban az adatok nem frissülnek, pedig – elvben – nincs titkolnivaló.

Az ÁKK Marketing Kommunikációs Főosztálya a Világgazdaság érdeklődésére válaszolva annyit közölt csupán, hogy a januári végi államadósság-adatokat február 22-én délután, a Nemzetgazdasági Minisztérium e témában tartandó sajtótájékoztatóját követően publikálják. Ebben ugyanakkor semmi meglepő nincs: az államadósság alakulásáról szóló részletes elemzést mindig ekkor tették közzé.

Azokra a kérdéseikre azonban több nap alatt sem kaptak választ, hogy a heti, a központi költségvetés adósságállományát kimutató statisztika a későbbiekben megjelenik-e a szervezet honlapján. Arra a kérdésükre sem kaptak választ, hogy miért szüntették be az adatok közlését, megváltoztatták-e a közlési politikájukat.

Így nem látni, mennyi volt a trükk az év végi államadósság-csökkentésben - összegez a Világgazdaság.

Felidézi: Barcza György , az ÁKK vezérigazgatója ugyanakkor januárban sajtótájékoztatón magyarázta el, hogy a decemberi rendkívüli adósságcsökkentés miért nem tartalmaz trükköket. 

Ez azonban nem derül most ki, hiszen hiányoznak a heti adatközlések.

Volt már példa az adósságszámok publikációjának megváltoztatatására korábban is - idézi fel a cikk. Az adósságnyomás-mérőt a nemzetgazdasági tárca 2011 tavaszán indította útjára azért, hogy könnyen követni lehessen az akkor a GDP 81 százalékát elérő adósság alakulását. A nyomásmérőt pénzügyi okokból, a fenntartásának magas költségeire hivatkozva 2013 szeptemberében állították le.

Az államadósság elleni harc elbukott

Azt már a stop.hu írta: nem újdonság, hogy az Orbán-kormányok államadósság elleni harca elbukott, mivel ez már akkor megtörtént akkor, amikor a magán-nyugdíjpénztári 3000 milliárd forintos vagyont az állam kisajátította, az azonban elgondolkodtató, hogy lényegében 2009 óta néhány százalékpontos eltéréssel, mindig 80 százalék körül hullámzott. Így történt ez 2015-ben is, míg a 2014-es esztendő a "szép" 76,9 százalékkal zárult, addig 2015 első negyedévben 77,6 százalékos, a másodikban a GDP arányos államadósság 79.6 százalékos volt. Hasonló lehet a helyzet most is.