Egy zalaegerszegi kémiatanár is maradandó életművet alkotott

2016.11.30. 13:42

Kilenc tanár vehette át szerdán a másfél millió forintos pénzjutalommal járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat, amelyet minden évben kiemelkedő munkát végző, természettudományos tantárgyat tanító pedagógusok kapnak meg - közölte a díjat odaítélő Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért az MTI-vel.


A közlemény szerint a Magyar Tudományos Akadémián tizenhatodszorra átadott díjat olyan, az iskolák 5-12. évfolyamain matematikát, fizikát, kémiát vagy biológiát tanító tanárok kapták meg, akik tantárgyuk népszerűsítésében és a tehetséggondozásban maradandó életművet alkottak.

Idén a díjat

  • Tarcsay Tamás (matematika, szegedi SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola),
  • Kónya István (matematika, ózdi József Attila Gimnázium),
  • Juhász Nándor (fizika, szegedi Rókusi Általános Iskola),
  • Juhász Nándorné (fizika, szegedi Tisza-parti Általános Iskola),
  • Zsigri Ferenc (fizika, budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium),
  • Halmi László (kémia, zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium),
  • Zsuga Miklósné Laczkó Mária (kémia, Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziuma),
  • Zolnai Ildikó (biológia, budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium),
  • Jánossyné Solt Anna (biológia, budapesti Városmajori Gimnázium)

vehette át.

Halmi László

A díjazottak különböző adottságú, eltérő lehetőségeket nyújtó iskolákban tanítanak,

életművükben azonban közös, hogy a reáltantárgyak oktatási színvonalának emeléséért dolgoznak, diákjaik sikeresen szerepelnek országos tudományos versenyeken és többen tankönyvek, szakmai folyóiratok szerzői. A tehetséggondozás mellett pedig törekszenek a természettudományos tudást valamennyi diákjukkal elsajátíttatni és széles látókörű felnőtteket nevelni

- áll a közleményben.

Az elismerést a pénzjutalmat is biztosító Ericsson Magyarország, Graphisoft SE és Richter Gedeon Nyrt. alapította 2000-ben, emléket állítva Rátz Lászlónak, aki a Fasori Gimnázium matematika-fizika szakos tanáraként számos világhírű tudóst, így Neumann Jánost, Wigner Jenőt és Harsányi Jánost is elindította pályáján. A díj célja, hogy hozzájáruljanak a tanári munka erkölcsi és anyagi elismeréséhez, és példát mutassanak más gazdasági szereplőknek, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák az oktatást - közölték.

Fotó: Noguchi Porter Novelli