Leváltották a köznevelési államtitkárt

2016.02.08. 10:56


Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (k) sajtótájékoztatót tart hivatalában Budapesten. Mellette Palkovics László és Czunyiné Bertalan Judit. MTI Fotó: Máthé Zoltán


Palkovics László felsőoktatási államtitkár ezentúl oktatási államtitkár lesz, elődje, Czunyiné Bertalan Judit pedig a digitális tartalomfejlesztésért felel kormánybiztosként - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton Budapesten.

Az, hogy Czunyinét félreállítják, azért nem annyira meglepő, mert már korábban is felröppentek hírek arról, hogy mennie kell - írja az államtitkár távozását elsőként megíró Index.

Czunyinétől azt várták, hogy rendbe teszi mindazt, ami Hoffmann Rózsának nem sikerült. És bár részsikerek voltak, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ továbbra is úszik az adósságokban, a közoktatás centralizáltsága és túlzott bürokratizálódása pedig a pedagógusok és a szülők agyára megy, és éppen a mostani pedagógustiltakozások jelzik, hogy ez akár politikai kockázatokkal is járhat a Fidesz számára. Merthogy baj van, az tagadhatatlan, hiába próbálnak úgy tenni a kormányzati szereplők, mintha (majdnem) minden rendben lenne. Még az EMMI háttérintézményének kutatói is lesújtó véleménnyel vannak arról, hogy hogyan milyen eredménnyel sikerült megvalósítani az iskolák államosítását.

Röviden: a magyar központosításnak az eltelt időben semmilyen előnye nem látszik.

Balog Zoltán jelezte: a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülését már Palkovics László vezeti majd.

Palkovics László beszél Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j) sajtótájékoztatóján. MTI Fotó: Máthé Zoltán


A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta: a kormányfő, akivel a változtatásokról egyeztetett előző nap, nem fogalmazott meg kritikát Czunyiné Bertalan Judit munkájával kapcsolatban, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon. 

Balog Zoltán jelezte: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem szűnik meg, de átalakul. Az intézményvezetők nagyobb hatáskört kaphatnak - mondta, hozzátéve, hogy várhatóan szeptembertől olyan kerettel rendelkezhetnek majd, amely a kisebb beszerzéseket lehetővé teszi számukra. Átgondolják a minősítési rendszert is - jelezte.